Afspraken uit het Coalitieakkoord 2014-2018 'Met de stad!'
In het Coalitieakkoord 2014-2018 zijn afspraken gemaakt die met ingang van 2015 zijn doorgevoerd. Voor de begroting van 2017 wijzigen deze afspraken niet. Als algemene regel is afgesproken dat alle belastingen, heffingen, leges en parkeertarieven jaarlijks met maximaal de inflatie (CBS consumentenprijsindex) worden verhoogd. De toegepaste verhoging voor 2017 is 0,6%.
Aanvullend op deze afspraken geldt voor de OZB dat ieder jaar een herwaarderingsjaar is. Dat betekent dat de WOZ-waarden gebaseerd worden op een nieuwe waardepeildatum (In 2017 is dat 1 januari 2016). Het gemiddelde herwaarderingscijfer leidt tot een tariefaanpassing zodat de herwaardering geen lastenontwikkeling tot gevolg heeft. Om te voorkomen dat de opbrengst OZB te hoog of te laag wordt, wordt de gemiddelde waardeontwikkeling gecompenseerd door een tariefwijziging. Uiteraard kan de werkelijke waardestijging per individueel object afwijken van de gemiddelde waardestijging met als gevolg een andere ontwikkeling van de lasten dan hier gepresenteerd. De gemiddelde waardeontwikkeling voor niet-woningen laat een sterkere daling zien dan die voor woningen. Deze daling wordt, zonder dat dit gevolgen heeft voor de lastenontwikkeling,
gecompenseerd door een tariefaanpassing.
Het betaald parkeergebied zal de komende jaren alleen worden vergroot wanneer hier draagvlak voor bestaat binnen de buurt/wijk. De verwachting is dat in de wijken St. Marten en Spijkerkwartier initiatieven worden ontwikkeld om betaald parkeren te gaan invoeren. Wanneer het betaald parkeergebied wordt vergroot dan zal dat een positief effect hebben op de belastinginkomsten.
Havengelden (Scheepsvaartrechten)
Vanaf 2017 is het voorstel om voor het reserveren van een ligplaats leges te heffen. Nu is dit nog enkel het
geval indien er daadwerkelijk een ligplaats wordt ingenomen. Deze leges worden bij reservering in rekening gebracht, omdat er vaak ruimte wordt vrijgehouden, die uiteindelijk niet wordt benut.
Het is de doelstelling om de markt medio 2018 te verzelfstandigen, dan vervallen de leges en zal de organisatie die hiervoor wordt opgericht zelf privaatrechtelijke afspraken moeten maken.
Paspoorten en identiteitskaarten
Als gevolg van een wijziging van de Paspoortwet is de geldigheidsduur van een paspoort en een identiteitskaart met ingang van maart 2014 verlengd van 5 naar 10 jaar. Dit heeft tot gevolg dat de legesinkomsten vanaf 2019 gedurende een periode van 5 jaar op een lager niveau zullen uitkomen. Aan de andere kant leidt de verlenging van de geldigheidsduur van een paspoort en een identiteitskaart tot lagere uitvoeringskosten.
Hervorming gemeentelijk belastinggebied
De minister van BZK is voornemens de gemeentebelastingen te hervormen. In hoofdlijnen komen de voorstellen neer op een verschuiving van rijksbelastingen naar gemeentebelastingen.
Voor de gemeente Arnhem zijn de volgende voorstellen van belang:
- Herinvoering van de OZB voor gebruikers van woningen;
- Invoering van een gemeentelijke belasting voor ingezetenen van 18 jaar en ouder;
- Afschaffing van de belastingen op roerende woon- en bedrijfsruimten;
- Invoeren koppelingen; tussen de ingezetenenheffing en de OZB-gebruikersheffing voor woningen enerzijds, de OZB-gebruikersheffing voor woningen en de overige drie OZB-heffingen (eigenaren en gebruikers van niet-woningen en eigenaren van woningen) anderzijds.
Definitieve keuzes worden overgelaten aan een volgend kabinet. Gemeentelijk beleid dient te worden aangepast wanneer hier meer duidelijkheid over ontstaat.